Ana Sayfa
Sss
Öğrenci

Sıkça Sorulan Sorular - Öğrenci

1. Sakarya Üniversitesi Bilgi Sistemine (SABİS) nasıl giriş yapabilirim?

SABİS’e sabis.sakarya.edu.tr adresinden kullanıcı adınız ve parolanız ile giriş yapabilirsiniz.

2. Sanal sınıflara nasıl erişim sağlayabilirim?

Sanal sınıflara erişmek için öncelikle SABİS’e giriş yaptıktan sonra “Öğrenci Bilgi Sistemi” modülüne erişmeniz gerekmektedir. “Öğrenci Bilgi Sistemi” modülüne kullanıcı adı ve şifreniz ile erişim sağladıktan sonra “Seçilen Dersler” sekmesinden ilgili yarı yılda almış olduğunuz dersi seçmeniz gerekmektedir. Daha sonra açılan sekmelerden “Sanal Sınıflar” sekmesine tıklayarak o derse ait tüm sanal sınıfları görüntüleyebilirsiniz. Sanal sınıfa katılmak için ise ilgili haftaya ait sanal sınıfa tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz.

3. Uzaktan eğitim sürecinde teknik desteği nereden alabilirim?

Uzaktan eğitim süresince yaşadığınız teknik sorunlara ilişkin bulunduğunuz fakülte/bölüm teknik destek sorumlularından yardım alabilirsiniz. Fakülte/Bölüm Uzaktan Eğitim Öğrenci Teknik Destek Sorumluları listesini aşağıdaki bağlantı ile görüntüleyebilirsiniz.

Fakülte/Bölüm Uzaktan Eğitim Öğrenci Teknik Destek Sorumlu Personel Listesi için tıklayınız.

4. Uzaktan eğitim sürecinde akademik desteği nasıl alabilirim?

Uzaktan eğitim süresince almış olduğunuz derslere yönelik akademik desteği ilgili dersin koordinatörü ya da dersin yardımcılarından alabilirsiniz. Derse ait koordinatör ve dersin yardımcılarına ebs.sakarya.edu.tr adresinden ya da SABİS içerisindeki “Dersi Verenler” bölümü ile görüntüleyebilirsiniz.

5. Sanal sınıfa katılmak için gerekli minimum sistem gereksinimleri nedir?

BigBlueButton'a masaüstü veya dizüstü cihaz üzerinden bağlanan tüm kullanıcılar için aşağıdaki ayarlar önerilir:

  • Bilgisayar için (en az) 4Gb belleğe ve 2+ Ghz işlemciye sahip bir dizüstü veya masaüstü bilgisayara ihtiyacınız vardır.
  • Bant genişliği için en az 1,0 Mbits/saniye upload (yükleme) ve 2 Mbits/saniye download (indirme) yönünde olmalıdır.  Bant genişliği kullanımını kontrol etmek için, https://speedtest.net sitesini kullanabilirsiniz.
  • Güncel Google Chrome ve Mozilla FireFox tarayıcılarının kullanılmasını önerilmektedir.
  • Ses için dahili mikrofonu olan kulaklık kullanmanızı tavsiye ederiz.  Kulaklık, başkalarının sesinizi net bir şekilde duyabilmesini ve başkaları için yankı veya arka plan gürültüsüne neden olmamanızı sağlayacaktır.
  • Sessiz bir bölgedeyseniz, yerleşik web kamerası ve mikrofonu olan bir dizüstü bilgisayar da yeterli olacaktır.

Mobil cihaz üzerinden bağlanan tüm kullanıcılar için aşağıdaki ayarlar önerilir:

  • Sanal sınıflarda 4G bağlantı veya minimum 3G bağlantı ile ses, sunum görüntüleme ve ekran paylaşımını görüntüleyebilirsiniz.
  • Cihaz ayarlarından, sanal sınıfa bağlanırken cihaz kullanımını azaltmanızı öneririz; arka planda çalışabilecek uygulamaları kapatın ve tarama etkinliklerini azaltın.
  • Kablosuz ağdan bağlanıyorsanız ağın stabil olduğundan emin olmalısınız.

Önemli Not: Ekran paylaşımı, web kamerası paylaşımından daha fazla bant genişliği kullanır. Ekran paylaşımını yayınlamak için yaklaşık 1 Mbits/sn upload akış bant genişliği gerekir. Bu nedenle, mevcut sunucu için - örneğin bir izleyici (öğrenci) bir moderatör tarafından sunucu yapıldığında - sunucunun en az 2 Mbits/sn'lik upload akış bant genişliğine sahip olmasını öneririz.

6. Sanal sınıf tekrarını izlemek için herhangi bir uygulama kurmam gerekiyor mu?

Hayır. Sanal sınıf tekrarını izlemek için herhangi bir uygulama kurmanız gerekmemektedir.

7. Sanal sınıfta ses kesik geliyor ve/veya görüntü donuyor, ne yapmam gerekiyor?

Sanal sınıflarda seste gecikme ya da kesilmeler meydana geliyor ise öncelikli olarak şu noktalarda dikkat etmelisiniz. Kendi kişisel cihazınızın (bilgisayar, tablet, telefon) internet bağlantı hızına, kişisel cihazınızdaki işletim sistemi ve internet tarayıcı güncelliğine (Google Chrome ve Mozilla Firefox önerilir), arka planda çalışan uygulamalardan kaynaklanabilecek kaynak yetersizliği (işlemci, bellek).

Sanal sınıflara katılım göstermeden test ekranı ile ilgili kontrolleri yapabilirsiniz. Sanal sınıflar başladığında ses problemi yaşıyorsanız durumunuzu sohbet bölümünü kullanarak öğretim elemanına bildiriniz. Eğer tüm öğrencilerde ses problemi var ise öğretim elemanınıza bildirip, internet bağlantısına ilişkin düzeltme yapmasını talep edebilirsiniz.

8. Sanal sınıfta mikrofon ile derse katılım gösterdiğimde yankı vb. sesler geliyor, ne yapmalıyım?

Sanal sınıflarda mikrofon ile katılım gösterildiğinde mikrofon ve bilgisayar hoparlörü arasında sesler yankılanabilmektedir. Mikrofonla katılım gösterilecek derslerde kulaklık kullanılması ve mikrofona konuşmacı dışınca gelebilecek dış seslerin en aza indirgenmesi önerilmektedir.

9. Sanal sınıf tekrarını nasıl izleyebilirim?

SABİS > Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden ilgili ders içerisindeki “Sanal Sınıflar” sekmesinden tekrarını izlemek istediğiniz haftaya tıklayarak tekrar izleme gerçekleştirebilirsiniz.

10. Uzaktan eğitim sürecinde sınavlar yüz yüze mi yoksa çevrim içi mi gerçekleştirilecek?

Uzaktan eğitim sürecinde sınavların yüz yüze ya da çevrim içi gerçekleştirilmesine yönelik bilgi Yükseköğretim Kurulu kararı doğrultusunda daha sonra açıklanacaktır.

11. Ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinden (sınav, ödev, proje vb.) beklentimin altında bir not aldığım zaman nasıl bir yol izlemeliyim?

Ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinden bekletiniz altında bir not almanız durumunda dersin koordinatörü ya da dersin yardımcısı ile iletişime geçebilirsiniz. Derse ait koordinatör ve dersin yardımcılarına ebs.sakarya.edu.tr adresinden ya da SABİS içerisindeki “Dersi Verenler” bölümü ile görüntüleyebilirsiniz.

12.Uzaktan eğitim sürecinde dersin işleyişine yönelik bilgiyi nasıl alabilirim?

Uzaktan eğitim sürecinde dersin işleyişini ilgili dersin koordinatörü ya da dersin yardımcılarından dersin izlencesini talep edebilirler.